امروز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳
لیستریا مونوسیتوژنز

لیستریا مونوسیتوژنز

لیستریا مونوسیتوژنز L. monocytogenes) ) گونه‌ای از باکتری‌های بیماری‌زا است که در محیط‌های مرطوب، خاک، آب، پوشش گیاهی در حال پوسیدگی و حیوانات یافت می‌شود و می‌تواند در یخچال در مواد غذایی زنده بماند و حتی رشد کند. هنگامی که افراد غذای آلوده به لیستریا مونوسیتوژنز را مصرف می کنند، ممکن است به بیماری به نام لیستریوز مبتلا شوند. لیستریوز یک عفونت جدی است که معمولاً در اثر خوردن غذای آلوده به باکتری لیستریا مونوسیتوژنز ایجاد می شود. تخمین زده می شود که سالانه 1600 نفر به لیستریوز مبتلا می شوند و حدود 260 نفر می میرند. این عفونت در زنان باردار و نوزادان آنها، بزرگسالان 65 سال یا بالاتر و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر دیده می شود.علائم و نشانه های عفونت لیستریا بسته به فرد مبتلا و قسمتی از بدن که تحت تاثیر قرار گرفته متفاوت است. افراد دیگر ممکن است به لیستریا مبتلا شوند، اما به ندرت به طور جدی بیمار می شوند.

علایم بالینی

افرادی که باردار هستند، علائم معمولا شامل تب، علائم شبیه آنفولانزا، مانند درد عضلانی و خستگی است. افرادی که باردار نیستند، علائم معمولا شامل تب، علائم شبیه آنفولانزا، مانند درد عضلانی و خستگی، سردرد، گرفتگی گردن، گیجی، از دست دادن تعادل و تشنج است.

تشخیص

لیستریوز معمولاً زمانی تشخیص داده می شود که یک کشت باکتریایی (نوعی آزمایش آزمایشگاهی) لیستریا را از بافت یا مایع بدن مانند خون، مایع نخاعی یا جفت رشد داده شود.

راه های ابتلا

لیستریا یک میکروب مقاوم است که به سختی می توان آن را به طور کامل از کارخانه های فرآوری مواد غذایی حذف کرد. اگر یک مرکز دارای میکروب لیستریا باشد، میکروب‌ها می‌توانند به مواد غذایی که تجهیزات یا سطوح آلوده را لمس می‌کنند سرایت کنند. لیستریا همچنین می تواند از مواد غذایی آلوده به سطوح سرایت کند. حتی می تواند روی غذاهایی که در یخچال نگهداری می شوند رشد کند. خبر خوب این است که لیستریا با گرم کردن غذا تا دمای کافی بالا به راحتی از بین می رود.

غذاهایی که بیشتر به لیستریا آلوده می شوند شامل موارد زیر است:

 -پنیر نرم غیر پاستوریزه،

- گوشت گرما ندیده، هات داگ و سوسیس تخمیر شده یا خشک

- سالادهای از قبل آماده شده مانند سالاد کلم و سیب زمینی، ماهی تن یا سالاد مرغ

- ماهی دودی در یخچال

-شیر خام (غیر پاستوریزه)، ماست و بستنی

-خربزه برش خورده در یخچال برای بیش از یک هفته

درمان

افراد مبتلا به یک بیماری تهاجمی با آنتی بیوتیک درمان می شوند. اکثر افراد بدون درمان آنتی بیوتیکی از بیماری روده ناشی از لیستریوز نیز بهبود می یابند. آنتی بیوتیک فقط برای بیمارانی که بسیار بیمار هستند یا در معرض خطر ابتلا به بیماری هستند مورد نیاز است. افرادی که بیماری روده ای دارند باید در حین اسهال مایعات اضافی بنوشند.

منبع: https://www.cdc.gov/listeria/index.html

نویسنده : دکتر دادار

آزمون های قابل انجام در آزمایشگاه میکروبیولوژی عمومی مابا

تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت نزد مجتمع آزمایشگاهی بهشت آیین ( مابا ) محفوظ می باشد .
طراحی سایت : ایران طراح