امروز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳
سالمونلا

سالمونلا

عفونت سالمونلا یک بیماری همه‌گیر است که به واسطه مصرف غذاهای آلوده به باکتری سالمونلا ایجاد می‌شود. این باکتری در غذاهایی مانند مرغ، گوشت قرمز و تخم‌مرغ وجود دارد. عواملی مانند عدم پخت کامل غذا، استفاده از مواد غذایی غیرسالم و همچنین عدم رعایت بهداشت شخصی می‌تواند منجر به انتقال این عفونت شود. چهار سروتیپ از سالمونلا را که موجب تب روده ای می شوند، می توان توسط تست های بیوشیمیایی و سرولوژی در آزمایشگاه شناسایی کرد. این سروتیپ ها عبارتند از سالمونلا پاراتیفیA، سالمونلا پاراتیفی B ، سالمونلا کلراسوئیس (سروگروه  C1)،  سالمونلا تیفی (سروگروه D)گروه سالمونلا سه بیماری مهم در انسان ایجاد می کنند شامل تب های روده ای(تب تیفوئید)، باکتریمی با زخم های معمولی،  انتروکولیت.
سالمونلا با استفاده فلاژل های پری تریش، متحرک است. بر روی اغلب محیط های ساده رشد می کنند، اما قادر به تخمیر لاکتوز یا سوکروز نیستند. از گلوکز و مانوز، اسید و گاهی گاز تولید می کنند. معمولا H2S تولید می کنند.عفونت زمانی تشخیص داده می شود. که یک آزمایش آزمایشگاهی باکتری سالمونلا را در مدفوع، بافت بدن یا مایعات تشخیص دهد. تشخیص باکتری می تواند بوسیله کشت باکتری ، یا یک آزمایش تشخیصی مستقل از کشت (CIDT) که ماده ژنتیکی باکتری را تشخیص می دهد شناسایی می شود.

علل عفونت سالمونلا

- مصرف مواد غذایی آلوده: یکی از عوامل اصلی انتقال عفونت سالمونلا، مصرف مواد غذایی آلوده است. مانند گوشت قرمز، مرغ، تخم مرغ، ماهی و میگو که در صورت عدم پخت کامل یا نگهداری صحیح ممکن است با باکتری سالمونلا آلوده شده باشند.

-  آب آلوده: استفاده از آب آلوده به سالمونلا می‌تواند منجر به ابتلا به عفونت گردد. معمولاً در مناطقی که آبیاری و شستشوی مواد غذایی با آب آلوده انجام می‌شود، این نوع عفونت بیشتر رخ می‌دهد.

- تماس با حیوانات: تماس با حیوانات خانگی مانند سگ، گربه و پرندگان نیز می‌تواند باعث انتقال باکتری سالمونلا شود. جوجه ها و سایر طیور زنده می توانند ناقل باکتری سالمونلا باشند.

این میکروب ها می توانند از پرندگان به تخم آنها سرایت کنند. اگر تخم مرغ خام یا نیم پز بخورید، ممکن است بیمار شوید. برای جلوگیری از بیماری، همیشه تخم‌مرغ‌ها را به‌درستی نگهداری کنید و بپزید.

علایم عفونت بروسلا

- اسهال: اسهال ممکن است از یک روز تا یک هفته طول بکشد و باعث تخلیه مکرر و شل شدن مدفوع شود.

- تب: افزایش دمای بدن، تب و لرز می‌توانند علائمی دیگر از عفونت سالمونلا باشند.

- تهوع و استفراغ: در برخی از موارد، عفونت سالمونلا می‌تواند باعث تهوع و استفراغ شود.

- درد شکم: درد و سفتی در منطقه شکم نیز ممکن است به علت عفونت سالمونلا رخ دهد

راه‌های پیشگیری از عفونت سالمونلا

- بهداشت شخصی: رعایت بهداشت شخصی، از جمله شستن دست‌ها با آب و صابون به‌خصوص قبل از طبخ و خوردن غذا، می‌تواند از انتقال باکتری سالمونلا جلوگیری کند.

- طبخ کامل مواد غذایی: پخت کامل مواد غذایی، به ویژه گوشت قرمز، مرغ و تخم مرغ، کمک می‌کند تا باکتری سالمونلا نابود شود.

- استفاده از آب تمیز: استفاده از آب تمیز برای آشامیدن، شستشو و آشپزی می‌تواند از عفونت سالمونلا جلوگیری کند.

- نگهداری صحیح مواد غذایی: نگهداری صحیح و سرد مواد غذایی در یخچال و استفاده از آنها در مدت زمان مناسب می‌تواند از رشد باکتری سالمونلا جلوگیری کند.

آیا سالمونلا مسری است؟

بله، سالمونلا مسری است - شما می توانید عفونت سالمونلا را از شخص دیگری یا حتی حیوان خانگی خود دریافت کنید. اگر بعد از رفتن به دستشویی یا در زمان بیماری دست های خود را نشویید، می توانید سطوح و غذاها را آلوده کرده و سالمونلا را به افراد دیگر سرایت کنید.

تشخیص

سالمونلا  در محیط مک کانکی کلنی های شفاف و بی رنگ ایجاد می کند. محیط بیسموت سولفیت موجب تشخیص سریع سالمونلا(که با تولید H2S ایجاد کلنی های سیاهرنگ می کند) می شود. در محیط انتخابی هکتون انتریک آگار، گونه های سالمونلا، کلنی های سبز تا سبز آبی تشکیل می دهند که به دلیل تولید H2S، مرکز آن ها سیاه است. روش های سرولوژی مانند تست آگلوتیناسیون، تست آگلوتیناسیون لوله ای در تشخیص به کار می روند.

نویسنده : دکتر دادار

منابع:

1.        باکتری شناسی پزشکی جاوتز
2.        میکروب شناسی تشخیصی Bailey  and scott 

آزمون های قابل انجام در آزمایشگاه میکروبیولوژی عمومی مابا

 

 

تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت نزد مجتمع آزمایشگاهی بهشت آیین ( مابا ) محفوظ می باشد .
طراحی سایت : ایران طراح