کلستریدیوم پرفرنژنس چیست؟
یک باکتری بی هوازی گرم مثبت تشکیل دهنده اسپور است (به این معنی که می تواند بدون اکسیژن رشد کند) که به طور معمول در روده انسان و حیوانات یافت می شود. همچنین در صورت مصرف به مقدار کافی، یکی از علل شایع مسمومیت غذایی است. باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس یکی از شایع ترین علل مسمومیت غذایی است. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های آمریکا تخمین می زند که این باکتری سالانه باعث نزدیک به 1 میلیون بیماری منتقله از غذا در ایالات متحده می شود. باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس هاگ می سازد، که اشکال غیرفعال باکتری است که به آن کمک می کند در گرما، خشکی و سایر شرایط محیطی زنده بماند. تحت شرایط خاص، مانند زمانی که غذا در دمای ناایمن (بین 4 درجه سانتی گراد تا 60 درجه سانتی گراد) نگهداری می شود، هاگ های باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس می توانند به باکتری های فعال تبدیل شوند که در غذا تکثیر می شوند. بعد از اینکه شخصی غذای حاوی باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس می خورد، می تواند سمی (سم) تولید کند که باعث اسهال می شود. غذاهایی که در دسته های بزرگ پخته می شوند و در دمای ناایمن نگهداری می شوند، معمولاً در شیوع مسمومیت غذایی ناشی از باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس نقش دارند. غذاهای خاصی که معمولاً با مسمومیت غذایی کلستریدیوم پرفرنجنس مرتبط هستند عبارتند از طیور مانند بوقلمون و مرغ گوشت، مانند گوشت گاو و خوک سس شیوع مسمومیت غذایی ناشی از باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس در مکانهایی اتفاق میافتد که در آن برای گروههای زیادی از مردم غذا سرو میشوند و نگهداری غذا در دمای مناسب ممکن است دشوار باشد - برای مثال، بیمارستانها، کافه تریاهای مدارس، زندانها، خانههای سالمندان، و رویدادهای بزرگ با غذای آماده.
علایم ناشی از عفونت کلستریدیوم پرفرنژنس چیست؟
اکثر افراد مبتلا به مسمومیت غذایی ناشی از باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس اسهال و انسداد معده دارند اما استفراغ ندارند. علائم معمولاً 6 تا 24 ساعت پس از بلعیدن باکتری شروع می شود. علائم ممکن است به طور ناگهانی شروع شود و معمولاً کمتر از 24 ساعت طول بکشد. افراد مبتلا به اسهال برای جلوگیری از کم آبی بدن باید مایعات زیادی بنوشند.
روش های شناسایی باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس چیست؟
تشخیص های اصلی کلستریدیوم پرفرنجنس بر اساس تست های ایمونولوژیک و تست های مولکولی است. شناسایی عمدتا بر اساس روش های تشخیص باکتری در تست خنثی سازی سرم، الایزا و PCR است.
تشخیص و درمان
مسمومیت غذایی ناشی از باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس زمانی تشخیص داده می شود که یک آزمایش آزمایشگاهی باکتری یا سم را در نمونه مدفوع (مدفوع) بیمار تشخیص دهد یا باکتری در مواد غذایی مرتبط با بیماری پیدا شود. اما اکثر افراد مبتلا به مسمومیت غذایی ناشی از باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس تشخیص داده نمی شوند. این به این دلیل است که آزمایشگاههای بالینی به طور معمول برای ناشی از باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس آزمایش نمیکنند و آزمایشگاههای بهداشت عمومی معمولاً آن را تنها زمانی آزمایش میکنند که علت مشکوک شیوع بیماری باشد.
اکثر مردم از مسمومیت غذایی ناشی از باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس بدون آنتی بیوتیک بهبود می یابند. برای جلوگیری از کم آبی تا زمانی که اسهال طول بکشد مایعات اضافی بنوشید.
پیشگیری
- برای از بین بردن میکروب ها، غذا را در دمای مطمئنی بپزید. از دماسنج مواد غذایی برای بررسی، به خصوص مرغ کامل و کباب های گوشت بزرگ استفاده کنید.
- غذای پخته شده را اگر به زودی سرو نمی شود و میل نمی شود، در دمای 60 درجه سانتی گراد یا گرمتر یا 4 درجه سانتی گراد یا سردتر نگه دارید.
- اگر غذاهای داغ را مستقیماً داخل یخچال بگذارید اشکالی ندارد.
- قابلمه های بزرگ غذا مانند سوپ و خورش و تکه های بزرگ گوشت مانند کباب را به مقدار کم تقسیم کنید تا به سرعت در یخچال خنک شود.
- باقیمانده غذا را قبل از سرو در دمای 75 درجه سانتی گراد یا بیشتر گرم کنید.
منبع: https://www.cdc.gov/foodsafety/diseases/clostridium-perfringens.html
نویسنده : دکتر دادار